Rugo-Scott Dwelling

A San Francisco family reached out to us to expand the living space of their second home in eastern Sonoma. The narrow site contained an older house that had been renovated a couple times, a small garage with an attached studio, and a lap pool set up against a hillside vineyard.

Exploring design options, it became clear that adding to the house would be quite challenging, to try and end up with a cohesive whole. Since the garage/studio was in poor shape, the chosen direction was to replace that building with an accessory dwelling unit of 840 square feet above a garage.

As the design process unfolded, the clients got so excited about the direction that the program switched from guest quarters to becoming the primary space for the owners. The layout included a main kitchen/living area with a wraparound deck that served both as entry and an outdoor living space connecting to the pool area. The master suite has its own private sunset deck, and a compact bathroom with a treehouse shower framing the beautiful oak forest. Below is the two-car open garage, with a wine cellar and workshop at the back of the space.

Project Team:

General Contractor:
Tom Trainor, Trainor Builders

Structural Engineer:
Stan Wu, SMW & Associates

Landscape Design:
Waldron Landscaping

Photography
Ramsay Photography

Pin It on Pinterest

Share This